top of page

MASUTATSU OYAMA

 

Masutatsu Oyama, is de stichter van de grootste Karate-organisatie. Zijn levenswerk was om de hardste en ultieme gevechtstijl te creëren het Kyokushin Karate. In dit boek ga je een lange weg tegenkomen om tot de top te komen. De wijze woorden van Sosai zijn daarom ook “One becomes a beginner after one thousand days of training and an expert after ten thousand days of practice.”

 

Op 26 april 1994, om 8.30 uur in de ochtend, overleed Masutatsu Oyama, de stichter van het Kyokushinkai karate. Sosai Oyama werd geboren op 27 juli 1923 in Zuid Korea. Op 12 jarige leeftijd beoefende hij reeds het kempo, het judo en het boksen. Toen hij So Nei Chu en Gichin Funakoshi, grondleggers van het respectievelijk Goju-Ryu en Shotokan karate leerde kennen, was hij zeer onder de indruk. Na lang en intensief oefenen onder leiding van deze laatstgenoemde grootmeester, verwierf Oyama op zijn 20ste 4e Dan. Bovendien was Mas. Oyama ook geïntrigeerd door het judo in welke sport hij eveneens yondan werd.

 

In 1946 trok de 23 jarige Oyama, geïnspireerd door het beroemde boek “Musashi” naar de Japanse berg Minobu, in gezelschap van Yashiro, een van zijn studenten. Daar trainde hij volledig geïsoleerd en in eenzaamheid. Echter na 6 maanden verliet Yashiro, overmand door eenzaamheid, de berg. Oyama trainde hardnekkig verder. Hier werden de grondslagen van het Kyokushinkai karate gelegd. Discipline en doorzettingsvermogen vormden dan ook de basis van deze stijl. Na 14 maanden verliet Oyama volledig volhard, Minobu. Om de wereld te laten zien welke kracht een ieder bezit die de weg van de Budo volgt.

 

Mas. Oyama verrichte een aantal buitengewone prestaties. Hij introduceerde het breken van stenen, flessen, honkbalknuppels alsook de 100-man kumite. In 1950 begon Sosai Oyama zijn bekende gevechten met stieren ten einde zijn eigen kracht als die van zijn karate te testen. Hij vocht met 52 stieren, waarvan hij er 3 onmiddellijk doodde. In de jaren 50 en 60 reisde hij naar Noord Amerika waar hij kampte met professionele boksers en worstelaars. Oyama bleef ongeslagen en kreeg de bijnaam “GODHAND”

In 1953 opende Oyama zijn eerste dojo. De stijl van ‘de uiterste waarheid’ was definitief geboren. Sosai Oyama heeft tijdens zijn leven een wereldwijde organisatie opgebouwd met meer dan 125 aangesloten landen en enkele miljoenen beoefenaars, verenigd in de Kyokushin familie. Ondertussen zijn er in alle continenten nationale organisaties opgericht, afhankelijk van Honbu, waarnaar diverse landen zich richten. In ons geval is dat E.K.O. II die de Belgische Shin-Kyokushin Karate Organisatie (zie hoofdstuk B.K.K.O. B.S.K.O.) overkoepelt.

bottom of page